<b>Makanan Tradisional di Malaysia</b> | eresipi - Busuk.org - Blog Makanan di Malaysia |
<b>Makanan Tradisional di Malaysia</b> | eresipi - Busuk.org Posted: 20 Feb 2014 01:50 AM PST KUCHING: Restoran makanan laut terletak di Jalan Batu Lintang di sini yang musnah dalam kebakaran Rabu lalu akan siap dibina semula dalam tempoh kurang sebulan. Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) Datuk James Chan berkata, pihaknya kini dalam proses membina semula restoran tersebut bagi memastikan peniaga dapat memulakan perniagaan secepat mungkin. "Saya telah diberikan tanggungjawab untuk memastikan pembinaan semula kedai ini berjalan lancar. "Sebagai Datuk Bandar, saya berasa simpati dengan kejadian yang menimpa pemilik kedai tersebut," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa melawat dan memantau perjalanan projek pembinaan semula bangunan kedai makanan laut berkenaan di sini, semalam. Namun begitu, beliau berasa kesal kerana punca kebakaran tersebut adalah disebabkan kecuaian pemilik kedai sendiri. "Sebelum sambutan Tahun Baharu Cina lalu, kami telah menasihati peniaga-peniaga supaya sentiasa mengamalkan langkah keselamatan. "Tetapi tragedi sebegini masih berlaku. Saya tahu bahawa ia adalah kemalangan dan tiada siapa mahu berlaku seperti itu. "Saya berharap pada masa akan datang, peniaga-peniaga lebih bertanggungjawab bagi mencegahnya," tegasnya. Menyentuh mengenai perkembangan pembinaan semula tersebut, James memberitahu bahawa beliau berpuas hati dengan kontraktor yang ditugaskan. "Selain dibina dalam tempoh kurang sebulan, pembinaan gerai kali ini akan dilengkapi dengan aspek keselamatan seperti penyediaan peralatan pemadam api," jelasnya. Tambahnya, dalam kurang dua tahun ini, bilangan kes kedai yang pernah terbakar di kawasan MBKS adalah sebanyak tiga kes iaitu Pending Seafood yang terletak di Jalan Simen Raya, Pending dan dua lagi masing-masing di Batu Lintang termasuk yang berlaku Rabu lalu. Dalam pada itu, Chan turut mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Masyarakat Dato Sri Wong Soon Koh yang sentiasa memberi kerjasama kepada MBKS dalam menyelesaikan masalah seterusnya membina semula bangunan kedai tersebut. James turut berterima kasih kepada pihak bomba yang bertindak cepat memadamkan api semasa kejadian. Terdahulu, dalam kejadian kebakaran tersebut, api yang bermula dari bahagian dapur restoran tersebut merebak dengan pantas memusnahkan hampir keseluruhan struktur bangunan tersebut dalam insiden yang berlaku sekitar jam 5. 50 petang, Rabu lalu. Lokasi kedai yang tidak jauh dari balai bomba membolehkan api berjaya dikawal pada jam 6. 02 petang dan padam sepenuhnya pada jam 6. 14 petang dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan. Turut hadir ialah Pengerusi Persatuan Penjaja Peniaga Kuching Selatan Tan Choon Yong. |
Blog Makanan <b>di Malaysia</b>: JUM BALALAHAN: <b>Makanan Tradisional</b> <b>...</b> Posted: 18 Feb 2014 07:29 PM PST Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di Malaysia, Brunei, Singapura, dan Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu disebut hidangan kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia. Hal ini tidak menjadi bingung dengan Nasi Dagang dijual di pantai timur Malaysia atau Terengganu dan Kelantan walaupun kedua-dua pinggan boleh biasanya dijumpai dijual berdampingan untuk sarapan. Namun, kerana fleksibiliti yang Nasi lemak di dapat dilayani dalam berbagai perilaku, sekarang disajikan dan dimakan setiap saat sepanjang hari. Ada hidangan sejenis di Indonesia disebut nasi Uduk. > Secara tradisional, ini datang sebagai sepiring makanan dibungkus daun pisang, dengan hirisan timun, teri kering kecil (ikan bilis), kacang goreng, telur rebus, dan panas pedas sos (sambal) pada intinya. Sebagai makanan yang lebih substansial, nasi lemak juga boleh datang dengan pelbagai menyertai lain seperti ayam, cumi-cumi, kerang, aduk goreng convolvulus air (kangkung), sayur-sayuran acar (achar), daging lembu rendang (daging lembu rebus dalam air kelapa dan rempah-rempah) atau paru (paru-paru lembu). Secara tradisional kebanyakan iringan yang pedas di alam. > Nasi lemak secara meluas dimakan di Malaysia, bahkan sebagai hidangan disajikan di sekolah-sekolah Malaysia. Nasi lemak adalah hidangan sarapan biasa, pagi-pagi dijual di warung pinggir jalan di Malaysia, di mana ia sering dijual dibungkus dalam surat khabar, kertas coklat, atau daun pisang. Namun, ada restoran yang menyajikannya di atas piring sebagai makan siang atau malam hari, sehingga memungkinkan untuk hidangan yang akan dimakan sepanjang hari. Nasi lemak kukus yang bermaksud lemak nasi panas adalah nama lain yang diberikan kepada nasi lemak yang dihidangkan dengan nasi panas. Bahan-bahan: Beras: --Susu kelapa --2 cawan beras --3 daun pandan --Garam secukupnya --1 tin kecil santan(ukuran 5,6 oz) --Beberapa air Tamarind juice: --1 cawan air --Asam pulp(saiz bola ping pong kecil) Sambal ikan bilis: --½ bawang merah --1 cawan ikan bilis( teri kering) --1 siung bawang putih --4 siung bawang merah --10 cabe kering --1 sudu teh belacan( pasta udang) --¼ sdt garam --1 sudu makan gula Bahan-bahan lain: --2 telur rebus(potong setengah) --3 ikan kecil (sardine atau berbau ikan) --1 kecil mentimun ( dipotong dan kemudian empat) Cara-cara membuatnya: Cuci dan tariskan nasi.Tambahkan santan,sedikit garam dan air. Tambah daun pandan ke beras dan memasak nasi. Bilas kering teri dan mengalirkan air. Goreng teri sehingga mereka berpaling coklat muda dan sisihkan. Tumbuk pasta udang bersama-sama dengan bawang merah,bawang putih,cili kering dan buang bijinya dengan mortar dan alu. Anda juga boleh menggiling dengan food prossesor. Iris bawang merah ke dalam cincin. Rendam bubur asid dalam air selama 15 minit. Memerah asam terus menerus untuk mengekstrak rasa ke dalam air. Tiriskan pulp dan menyimpan jus asam. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bumbu yang sudah dihalus kan sampai harum. Tambah di onion ring. Tambah just asam,garam dan gula Didihkan dengan api kecil sampai sos mengental.Sisihkan. Bersihkan ikan kecil,potong separuh dan musim dengan garam. Goreng hingga warna keemasan. Potong timun menjadi hirisan dan kemudian empat menjadi empat bahagian kecil. Angat nasi santan dikukus dan tuangkan beberapa sambal ikan bilis di atas beras. |
You are subscribed to email updates from Makanan tradisional di Malaysia - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |