JUM BALALAHAN: <b>Makanan Tradisional Melayu</b> ( Lontong Jawa ) - Blog Makanan di Malaysia |
JUM BALALAHAN: <b>Makanan Tradisional Melayu</b> ( Lontong Jawa ) Posted: 14 Feb 2014 04:40 AM PST > Lontong adalah hidangan Asia yang diperbuat daripada beras mampatan yang kemudian dipotong menjadi kuih kecil. Hangat di Indonesia dan Malaysia, hidangan biasanya dihidangkan sejuk atau pada suhu bilik dengan lauk sos berasaskan seperti gado-gado dan salad, walaupun boleh dimakan sebagai iringan untuk masakan lain seperti Sate dan kari. Hal ini juga digunakan dalam Soto sebagai alternatif untuk mie sohun.> Lontong secara tradisional dibuat dengan perebusan beras sampai setengah matang dan pembungkusan erat-erat ke dalam daun pisang yang digulung. Daun dijanjikan dan dimasak dalam air mendidih selama sekitar 90 minit. Setelah beras disalut telah disejukkan, itu bisa dipotong-potong seukuran gigitan. Bahan-bahan: --400g kelapa parut Cara-cara membuatnya: --Campurkan parutan kelapa dengan air hangat. Makanan Tradisional Melayu : Klik sini |
You are subscribed to email updates from Makanan tradisional di Malaysia - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |