folio makanan tradisional di malaysia - Blog Makanan di Kuala ... - Blog Makanan di Malaysia

folio <b>makanan tradisional di malaysia</b> - Blog Makanan di Kuala <b>...</b> - Blog Makanan di Malaysia


folio <b>makanan tradisional di malaysia</b> - Blog Makanan di Kuala <b>...</b>

Posted: 11 May 2014 01:21 PM PDT

Makanan Tradisonal Melayu

                            RENDANG

Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atauketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

                          KETUPAT

Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya.Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.

                     LONTONG

Lontong ialah makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus selepas dibungkus dengan daun pisang.Lontong biasanya dihidangkan dengan sate, rojak atau gulai kambing. Walaupun makanan ini mirip dengan ketupat, lontong lebih sering ditemukan di banyak kedai makan di Indonesia dan Malaysia kerana cara pembuatannya adalah lebih mudah daripada cara membuat ketupat. Sebaliknya, ketupat lebih kerap ditemukan pada Hari Raya Aidilfitri.Lontong berwarna hijau di luarnya, sedangkan berwarna putih di dalam. Lontong banyak ditemukan di pelbagai daerah di Indonesia dan Malaysia sebagai pengganti nasi putih. Walaupun kedua-dua ini diperbuat daripada beras, lontong memiliki bau harum yang istimewa.

                           NASI LEMAK

Nasi lemak merupakan masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Ia patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan sepanjang hari. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu di hotel-hotel.Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam, rendang, sambal dan ayam goreng

Makanan Tradisional India

                     Tosai

 Tosai ini mempunyai banyak nama lain. Tosai juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat Malaysia terutamanya kaum india.Tosai boleh didapati di mana-mana gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india.  Makanan tradisional ini berasal dari India.Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan malam.Tosai amat kaya dengan karbohidrat dan protein.  Tosai dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan. Contohnya,sambar,sambal dari buah-buahan,acar india,kari ayam atau daging kambing dan lain-lain. Di dalam tosai,ia diisi dengan kentang dan bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.

                    MURUKKU

Murukku juga mempunyai nama-nama lain. Nama lain murukku ialah chakli dan chakri.Makanan tradisional ini juga berasal dari negara India.Bahan utama murukku ialah urad dan tepung beras.Murukku boleh didapati di mana-mana sahaja dan dihidangkan sebagai makanan ringan.Murukku amat lazat dan senang untuk disediakan. Murukku dapat dibuat dengan pelbagai perasa seperti  cili,asafoetida,ajawain dan cumin.Semua orang daripada pelbagai kaum menikmati makanan ini tidak kira umur.Rakyat United Kingdom merujuk murukku sebagai chakri di negara tersebut.

                           IDLI


Idli juga berasal dari India.Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya, sanna,rave atau sambar idli.Ia dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan.Makanan ini sering dihidang dengan sambal dari buah-buahan,sambar dan lain-lain.Bahan utamanya ialah vigna mungo dan nasi.

                          KARI



Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

Makanan Tradisional Cina

                    NASI AYAM


Nasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian karena asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa makanan di Asia Tenggara.

                  YONG TAU FU


Di Malaysia, kawasan Ampang di Kuala Lumpur khususnya terkenal dengan hidangan ini. Pokoknya, hidangan ini dimulakan pada awal 1960-an oleh sebuah restoran bernama "Chew Kuan" di mana tauhu dibubuh pes daging ikan atau khinzir, dan dengan itu hidangan ini bernama "Yong Tau Foo," yang bermaksud "tauhu yang dibubuh." Sejak itu beraneka sayur-sayuran dan masakan goreng juga turut dibubuhi sedemikian, jadi nama Yong Tau Foo pun digunakan untuk memaksudkan mana-mana makanan yang disajikan sedemikian.

                    CHAR KUEW TEOW

Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi, semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien

Makanan di Malaysia: folio <b>makanan tradisional di malaysia</b> <b>...</b>

Posted: 09 May 2014 02:02 AM PDT

Makanan Tradisonal Melayu

                            RENDANG

Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atauketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

                          KETUPAT

Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya.Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.

                     LONTONG

Lontong ialah makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus selepas dibungkus dengan daun pisang.Lontong biasanya dihidangkan dengan sate, rojak atau gulai kambing. Walaupun makanan ini mirip dengan ketupat, lontong lebih sering ditemukan di banyak kedai makan di Indonesia dan Malaysia kerana cara pembuatannya adalah lebih mudah daripada cara membuat ketupat. Sebaliknya, ketupat lebih kerap ditemukan pada Hari Raya Aidilfitri.Lontong berwarna hijau di luarnya, sedangkan berwarna putih di dalam. Lontong banyak ditemukan di pelbagai daerah di Indonesia dan Malaysia sebagai pengganti nasi putih. Walaupun kedua-dua ini diperbuat daripada beras, lontong memiliki bau harum yang istimewa.

                           NASI LEMAK

Nasi lemak merupakan masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Ia patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan sepanjang hari. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu di hotel-hotel.Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam, rendang, sambal dan ayam goreng

Makanan Tradisional India

                     Tosai

 Tosai ini mempunyai banyak nama lain. Tosai juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat Malaysia terutamanya kaum india.Tosai boleh didapati di mana-mana gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india.  Makanan tradisional ini berasal dari India.Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan malam.Tosai amat kaya dengan karbohidrat dan protein.  Tosai dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan. Contohnya,sambar,sambal dari buah-buahan,acar india,kari ayam atau daging kambing dan lain-lain. Di dalam tosai,ia diisi dengan kentang dan bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.

                    MURUKKU

Murukku juga mempunyai nama-nama lain. Nama lain murukku ialah chakli dan chakri.Makanan tradisional ini juga berasal dari negara India.Bahan utama murukku ialah urad dan tepung beras.Murukku boleh didapati di mana-mana sahaja dan dihidangkan sebagai makanan ringan.Murukku amat lazat dan senang untuk disediakan. Murukku dapat dibuat dengan pelbagai perasa seperti  cili,asafoetida,ajawain dan cumin.Semua orang daripada pelbagai kaum menikmati makanan ini tidak kira umur.Rakyat United Kingdom merujuk murukku sebagai chakri di negara tersebut.

                           IDLI


Idli juga berasal dari India.Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya, sanna,rave atau sambar idli.Ia dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan.Makanan ini sering dihidang dengan sambal dari buah-buahan,sambar dan lain-lain.Bahan utamanya ialah vigna mungo dan nasi.

                          KARI



Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

Makanan Tradisional Cina

                    NASI AYAM


Nasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian karena asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa makanan di Asia Tenggara.

                  YONG TAU FU


Di Malaysia, kawasan Ampang di Kuala Lumpur khususnya terkenal dengan hidangan ini. Pokoknya, hidangan ini dimulakan pada awal 1960-an oleh sebuah restoran bernama "Chew Kuan" di mana tauhu dibubuh pes daging ikan atau khinzir, dan dengan itu hidangan ini bernama "Yong Tau Foo," yang bermaksud "tauhu yang dibubuh." Sejak itu beraneka sayur-sayuran dan masakan goreng juga turut dibubuhi sedemikian, jadi nama Yong Tau Foo pun digunakan untuk memaksudkan mana-mana makanan yang disajikan sedemikian.

                    CHAR KUEW TEOW

Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi, semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien

Terbaru..Gambar <b>Makanan</b> Pelik Yang Terdapat <b>Di Malaysia</b> - KOPI

Posted: 09 May 2014 08:00 PM PDT

Resep Masakan Indonesia – Kumpulan Resep Masakan Beserta … ‎ Resep Masakan yang kami tampilkan adalah resep masakan beserta gambar. Anda juga gambar makanan bisa Download Resep Masakan Indonesia. Gambar Step-by-Step: Cara membuat makanan tradisional Korea … ‎ Kimchi merupakan makanan tradisional Korea. Kimchi boleh dibuat daripada napa cabbage(kobis cina) timun lobak dan daun bawang. Gambar step-by-step : Cara membuat kuih tradisional dengan mudah ‎ Gambar step-by-step : Cara membuat kuih tradisional Semperit dengan mudah! Pakaian Tradisional Pelbagai Kaum Di Malaysia | Mari Belajar … ‎ Setiap kaum mempunyai pakaian tradisional makanan dan budaya … Gambar-gambar di atas menunjukkan pakaian tradisional

tiga kaum … Makanan Tradisional Suku Kaum Bajau. ‎ DENGAN IN SAYA TELAH MENYEDIAKAN BEBERAPA GAMBAR MAKANAN SUKU KAUM BAJAU YANG TERDAPAT DI SABAH. ANTARA … Budaya Indonesia – Wikipedia bahasa Indonesia ensiklopedia bebas ‎ 2.1 Rumah adat; 2.2 Tarian; 2.3 Lagu; 2.4 Musik; 2.5 Seni Gambar; 2.6 Seni Patung; 2.7 Pakaian Adat; 2.8 Seni Suara;

2.9 Seni Sastra; 2.10 Makanan; 2.11 gambar makanan sehat Film … Tari tradisional bagian dari budaya daerah yang menyusun kebudayaan … ana jingga: Makanan Tradisional di Malaysia ‎ makanan tradisional malaysia pelbagai kaum. … GAMBAR : Sekitar Majlis Tayangan Perdana Filem Balistik. Seminggu yang lalu. iko chocolito. MAKANAN TRADISIONAL INDIA ‎ Contoh gambar-gambar roti tempayan atau roti naan : … Roti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini merupakan gambar makanan satu makanan … gambar makanan tradisional – PeNdIdiKaN sIViK … ‎ gambar makanan tradisional. jom kenal2 makanan tradisional malaysia. Makanan Melayu memang terkenal sebab rasanyer yang pedas dan … Gambar Makanan ‎ Menurut jurnal itu melihat gambar makanan memang bisa menimbulkan selera … Akan berbeda jika kita melihat daftar menu di rumah makan tradisional. Jom Masak & Makan: KUIH MUIH TRADISIONAL ‎ KUIH MUIH TRADISIONAL …. gambar makanan sehat Cara-cara: Sila lihat gambar langkah demi langkah di bawah. …. Dodol kukus makanan tradisi makin dilupakan. makanan tradisional negeri sabah – makanan istimewa negeri … ‎ Sesungguhnya makanan tradisional bagi kaum Kadazan dusun ini amat … tradisional yang 'Famous' di sabah ialah seperti dua gambar yang … Kiviak Makanan Jeruk Burung Tradisional Yang Terkenal Di Greenland … ‎ Sep 27 2013 – Gambar Makanan 25 posts – ‎24 authors Kiviak adalah makanan tradisional untuk musim sejuk di Greenland dan ianya adalah diperbuat daripada burung (Auk) yang disumbat di … Contoh Gambar Makanan Tradisional Dan Contoh … – Tipspedia ‎ gambar lemak perut Makanan untuk membakar lemak – Bagaimana cara membakar

lemak di perut ? Lemak perut yang berlebihan dapat mengancam … OMG : Kiviak Makanan Jeruk Burung Tradisional Yang Terkenal Di … ‎ OMG : Kiviak Makanan Jeruk Burung Tradisional Yang Terkenal Di Greenland (7 Gambar) Kopi Lekat | Perkongsian Manfaat: 10 GAMBAR MAKANAN … ‎ Ini pula makanan tradisional orang Scottish. Makanan ini deperbuat daripda hati jantung dan paru-paru kambing biri-biri yang dicincang dan … Makanan Tradisional — Blogs Gambar dan yang lainnya di … ‎ gambar makanan tradisional Sudah agak jarang menemukan camilan khas parahyangn ini. Tidak seperti siomay cilok atau cakue mini yang tersebar hampir

di depan depan sekolahan SD. Makanan Tradisional: Cina ‎ Makanan tradisional ini amat murah dan harganya berpatutan. … makanan-makanan yang digoreng seperti gambar yang ditunjukkan diatas. MAKANAN TRADISIONAL ‎ Kongsikan bersama Koleksi Negeri Pahang gambar kenangan anda di Negeri Pahang berserta dengan 'Caption'. Hantar kepada kami untuk kami himpun … Lihat Gambar Makanan Bikin Lebih Cepat Kenyang – VIVAlife ‎ Terlalu banyak melihat gambar makanan justru tak memancing nafsu … Pizza burger steak cake sampai berbagai makanan tradisional. WARISAN TIMUR: KUIH MUIH TRADISIONAL MAKIN DILUPAKAN ‎ Jom kita lihat gambar-gambar dibawah. … Kenapa tidak juga kita memperkenalkan makanan tradisional kita terutamanya kuih muih tradisional … Gambar Permainan Tradisional Melayu – Slide ‎ Gambar Permainan Tradisional Melayu. by Aisya Humaira' Trainee Teacher at Institut Pendidikan Guru on Dec 30 2011. 6 770 views. Permainan Tradisional … Enaknya gambar makanan tradisional apa ya buat dijadikan batik … ‎ Sate aja. Bikin gambar beberapa sate dgn posisi kayak bintang * ukuran dan jumlahnya yah terserah berapa tusuk muatnya di buku gambar. RESTORAN MAKANAN PALING SEGAR DAN MENJIJIKKAN 8 … ‎ penemuan baru 8 gambar lada kerutu yang lebih pedas dar.. 8 Makanan Rahsia Kekal … berita makanan tradisional yang pelik lagi menjijikkan. Langsung Tak … Blog Sana Sini: Makanan Tradisi Kaum Kadazandusun di Sabah ‎ Keunikan dan kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan …. Ikan Kepala Babi

Menggemparkan Penduduk Palembang (2 GAMBAR). Gambar-makanan-tradisional-beserta-penjelasannya | buah untuk diet ‎ Cara Cepat Mendapatkan Kehamilan – Makanan bergizi adalah salah satu faktor penunjang agar cepat mendapatkan kehamilan. Konsumsi … (7 Gambar) Makanan Pelik Dan Menggelikan – ‎ Ohsenyum : (7 Gambar) Makanan Pelik Dan Menggelikan. Kiviak adalah Sejenis makanan tradisional untuk musim sejuk di Greenland dan … Kumpulan Foto Gambar Unik – gambar makanan tradisional Kumpulan Gambar dan Foto ‎ Kumpulan foto gambar unik ini bisa membuat anda terkagum-kagum akan hasil fotograpi … Senjata Unik | Gambar Senjata Tradisional Indonesia · 50 Gambar unik | Foto Unik …. Gambar Bentuk Makanan Unik Aneh Lucu dan Kreatif. 20 Permainan Tradisional yang Sudah Jarang Dimainkan di Jaman … ‎ Karena itu saya rangkum permainan tradisional yang sudah jarang di …. dengan membuat gambar kotak-kotak kemudian melompat dengan satu kaki dari kotak … Makanan tradisional kaum Kadazan-Dusun | 1001 Rasa Malaysia ‎ Makanan tradisi suku kaum Kadazandusun terdiri daripada pelbagai jenis kerana … Gambar-gambar ini mempamerkan beberapa makanan … Makanan Tradisional India | 88DB Guide Feed – 88DB Blog ‎ Gambar i: Pembuat roti canai Setiap

bangsa mempunyai makanan tradisi masing-masing. Tidak kira makanan tradisional Melayu Cina India … Gambar Makanan Tradisional Kaum Melayu – ‎ Tarian tradisional melayu riau Gambar tarian nias pencipta taritarian indonesia pengertian pakaian tradisional …… gambar permainan tradisional – Scribd ‎ gambar permainan tradisional – Free download as Text file (.txt) PDF File (.pdf) Word Doc (.doc / .docx) or read online for free. MAKANAN TRADISIONAL – ProProfs ‎ MAKANAN TRADISIONAL … MAKANAN TRADISIONAL … 6. BERDASARKAN GAMBAR YANG MANAKAH MAKANAN TRADISIONAL? Gambar Makanan Tradisional Kelantan | Darkbatman ‎

Makanan untuk tingkatkan metabolisma dalam badan · Tips Mengatasi Sakit Belakang · 6 Cara Melegakan Otot Badan l Bina Badan · Bapa Paling Bergaya

… Sejarah Bola Sepak Kedah – Galeri Gambar – Memori Kedah ‎ kelihatan di gambar Datuk Seri Sanusi Junid menjulang piala FA yang dimenangi … Robert Rene Albert jurulatih import Kedah yang telah menyambung tradisi … Makanan Melayu Tradisional: Gambar kumpulan kita ‎ Makanan Melayu Tradisional. Wednesday August 18 2010. Gambar kumpulan kita. Posted by Makanan Tradisional Melayu at 5:40 PM · Email ThisBlogThis! Masakan Tradisional Jawa Timur Foto Gambar untuk … – Zomato ‎ Foto untuk Masakan Tradisional Jawa Timur Hayam Wuruk Jakarta. Masakan Tradisional Jawa Timur Gambar Masakan Tradisional Jawa … Gambar makanan tradisional iban ‎ Overview: Get More Information And Guides about Makanan Tradisional Iban and review our other guides and tips articles similar to Makanan Tradisional Iban … :: Masakan Tradisi Etnik di Sabah | .a little dream. ‎ okay bagi kaum Brunei sebenarnya banyak makanan tradisi tapi nda kan … gambar d atas ni plak ialah masakan Lauk Ampap. kaum Kedayan … Makanan Indonesia: gambar makanan tradisional ‎ gambar makanan tradisional. 1. Nasi Pecel. makanan khas dari madiun. sumber : . 2. Kerak Telur. makanan khas dari … Makanan Tradisional Orang Sabah. : The Food Channel – Page 3 … ‎ Apr 17 2009 – 15 posts – ‎10 authors At last jumpa juga saya images makanan tradisional orang Bajau dari sebelah …. gambar masakan tidak sama dengan penerangan..tidak … Gatot hitam lebih menggoda – Wisata Gunungkidul | Pesona … ‎ Gatot sebuah makanan ringan atau jajanan khas gunungkidul. Gatot biasa

dikonsumsi … aku yo nduwe gambar makanan tradisional ning … My Resipi: Masakan Tradisional ‎ Semua gambar dan juga resepi yang disumbangkan di adalah hakmilik tuan punya … Resipi di dalam kategori "Masakan Tradisional" (8 Resepi). Ringkasan Peraduan – Japan Photo Contest 2013 – 2014 ‎ Kami menerima penyertaan gambar percutian ke Jepun mengikut 6 tema iaitu "Otaku" "Fesyen" "Makanan" "Tradisi" "Alam Semulajadi" dan …

Leumang, <b>Makanan Tradisional</b> Rumpun <b>Melayu</b> Kuno ala Warga <b>...</b>

Posted: 10 May 2014 04:23 AM PDT

10301522_340063379474428_3493839857691939279_n

Gampong Cot Baroh 10 Mei 2014  – Warga Gampong Cot Baroh Sedang memasak lemang "Teud Leumang"  teud itu bahasa Aceh jika di artikan ke bahasa Indonesia adalah memangang atau memasak.

Lemang atau dalam bahasa Aceh dikenal dengan leumang merupakan salah satu makanan (peunajoh) rumpun Melayu tradisional yang terbuat dari beras ketan dan santan dan dimasak dengan buluh bambu berlubang dilapisi dengan daun pisang untuk mencegah beras menempel ke bambu.

Metode memasak menggunakan wadah bambu ini sangat populer, tidak hanya dikenal di daerah Aceh melainkan juga Suku Dayak Iban yang berada di Kalimantan. Biasanya dipersiapkan untuk perayaan seperti pesta panen pada Hari Gawai. Di Gampong Cot Baroh lemang biasanya dimakan dengan selai, gula atau durian.

Lemang ini populer di Indonesia, Malaysia, terutama masyarakat di Aceh, Minangkabau dan masyarakat Iban di Kalimantan. Sementara untuk orang Manado, biasanya lemang dibuat dengan menggunakan metode tapai. Lemang sekarang dapat ditemukan di seluruh Indonesia karena penyebaran orang Minangkabau di seluruh Negeri.

Lemang di antara masyarakat Melayu pada umumnya biasa dimakan untuk menandai akhir dari bulan puasa atau diacara maulid, tetapi untuk di Gampong Cot Baroh tidak mesti pada saat puasa atau acara maulid, lemang dibuat kekita ada "Breuh Pade Baroe"  breuh pade baroe yang artinya beras yang baru siap di panen dari padi sawah yang umumnya adalah beras ketan atau dalam bahasa Aceh di sebut Breuh Leukat.

lemang bambu1

Mari kita mencoba untuk belajar memasak lemang  dan kebetulan resep masakan ini asalnya dari Gampong Cot Baroh.

Bahan - bahan nya sebagai berikut :

  • 5 batang bambu atau lebih kalau sanggup
  • 3 buah kelapa tua (di ambil santan nya); disesuaikan dengan banyak lemang yang akan dimasak
  • Beberapa pucuk ddaun pisang yang muda
  • 3 bambu beras ketan
  • Lidi muda ; disesuaikan dgn jumlah lemang yang dimasak dan garam secukup nya.

Cara pembuatan nya :

  • Rendam beras ketan kemudian bersihkan.
  • Buah kelapa tua diperas dan ambil 5 cawan santannya,lalu tambahkan garam secukup pada santan tersebut kemudian aduk hingga rata.
  • Cuci dan bersihkan batang bambu sebersih bersihnya.
  • Masukan pucuk daun pisang secara melingkar kedalam batang bambu dengan baik.
  • Masukanlah beras ketan kedalam bambu setelah itu masukkan juga santan tadi secukup nya kedalam bambu yang sudah terisi beras ketan.

Ingat: santan nya harus lebih banyak dari beres ketan karna kalau kurang lemang nya nanti jadi mentah.

  • Lalu tusukkan lidi muda kedalam beras ketan itu. Pangkalnya dibawah. Tujuannya agar santan bisa terserap penuh kedalamberas ketan.

10171891_338075139673252_6111081591720919463_n

Cara memasak lemang ternyata tidak terlalu sulit, cuma kita perlu menyiapkan beberapa bahan saja, mudah kok bahan nya buatlah 2 tiang penyangga dari kayu dengan ukuran setengah meter lalu tancapkan ke tanah kedua tiang tersebut dengan sejajar,dan letakan besi bulat diatas kayu penyangga tersebut, lalu hidupkan api (api kayu atau tempurung).

lemang. Setelah api hidup, letakan dan susunlah bambu yg sudah terisi beras ketan tersebut diantara api kedua penyangga tersebut. Supaya lemang tidak masak sebelah kita harus memutarkan bambu tersebut supaya masak nya merata dan jika tangan tidak tahan panas sebaiknya gunakan sarung tangan atau besi untuk memutar lemang bambu tersebut.

Editor : Pengembang TIK Gampong Cot Baroh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...