Penyakit dan makanan tradisional - Utusan Online - Blog Makanan di Malaysia

Penyakit dan <b>makanan</b> tradisional - Utusan Online - Blog Makanan di Malaysia


Penyakit dan <b>makanan</b> tradisional - Utusan Online

Posted: 25 May 2014 08:21 AM PDT

Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN

MALAYSIA boleh dikatakan syurga makanan. Pelbagai jenis makanan lazat sama ada tradisional, Timur atau Barat semuanya boleh dinikmati dengan mudah di negara ini sama ada di gerai, restoran sehingga restoran lima bintang. Makanan boleh dikatakan punca pelbagai penyakit. Tetapi adakah makanan tradisional memberikan mudarat kepada kesiha-

tan? Makanan tradisional seperti rendang, masak lemak, kari, asam pedas, keropok, kerepek, pulut panggang, seri muka, kuih lopes - sekadar menyebut beberapa menu - biasanya diadun dengan bahan seperti santan, kelapa, gula, pulut, sagu, garam dan serbuk perasa secara berlebihan bagi mendapatkan rasa yang enak serta membuka selera.

Bahan-bahan berkenaan biasanya menyebabkan pelbagai penyakit seperti diabetes, darah tinggi atau jantung jika diambil secara berlebihan tanpa kawalan.

Pegawai Penyelidik Kanan, Pusat Penyelidikan Teknologi Makanan, Sains Makanan dan Keselamatan Makanan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Umi Kalsum Hussain Zaki berkata, masyarakat Melayu sejak lama dulu mengambil nasi sebagai makanan asasi atau ruji tetapi tidak mendatangkan banyak masalah.

"Kajian menunjukkan masalahnya bukan terletak kepada karbohidrat tetapi cara dan kuantiti makanan diambil," katanya semasa ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

Menurutnya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mempunyai carta pemakanan atau piramid makanan sebagai panduan bagi masyarakat untuk menjadi lebih sihat.

Umi Kalsum berkata, biasanya kita melihat makanan tradisional Melayu tidak seimbang dan tidak mengikut keperluan badan.

"Apa yang penting kita perlu mengambil nasi atau apa juga makanan dengan kuantiti yang sesuai dengan usia, jantina dan aktiviti seseorang. Misalnya seorang kanak-kanak memerlukan karbohidrat dan protein yang tinggi berbanding dengan mereka yang kurang menggunakan tenaga," katanya.

Misalnya mengenai makanan segera, Umi Kalsum menjelaskan, tiada larangan asalkan tidak keterlaluan dan hadkan hanya dua kali sebulan.

"Tapi jangan sesekali tinggalkan sarapan pagi kerana makanan diperlukan untuk membakar lemak, dan semasa berpuasa jangan sesekali meninggalkan sahur," katanya.

Akan tetapi jelas Umi Kalsum, amat sukar sebagai pengguna menentukan berapa kalori yang kita ambil dalam makanan yang kita makan. Berapa kalori dalam semangkuk nasi? Atau berapa kalori terdapat dalam sepinggan mi goreng atau nasi lemak? Adakah kalori yang diambil sesuai dengan keperluan seharian?

"Sebagai pengguna, kita hanya boleh membuat anggaran kalori yang diambil. Dan apa yang penting, kita seimbangkan apa yang kita makan setiap hari," katanya.

Umi Kalsum mengambil contoh, sate yang dihidangkan dengan bawang dan timun amat baik kerana sate yang dibakar menghasilkan agen pengoksidaan manakala bawang dan timun adalah anti oksida. Ini adalah keseimbangan.

"Masyarakat dahulu walaupun mereka mengambil santan, gula dan garam berlebihan dalam makanan, mereka menyeimbangkannya melalui mengambil ulam-ulaman dengan banyak serta membuat kerja berat seperti bersawah dan berkebun.

"Gaya hidup masyarakat sekarang tidak memerlukan banyak tenaga seperti mereka yang bekerja di pejabat menyebabkan mereka menyimpan banyak tenaga dalam badan dan menjadi lemak dan gula.

"Ini menyumbang kepada obesiti dan pelbagai penyakit kronik lain seperti diabetes, darah tinggi dan jantung," katanya.

Seelok-eloknya kawal pemakanan tetapi jangan sampai menahan lapar dan membiarkan badan dalam keadaan kelaparan.

Gula dalam makanan akan dibebaskan menjadi tenaga dan kandungan gula dalam badan dikira dengan indeks glisemik.

Apabila gula dalam darah adalah tinggi, ini akan menyebabkan diabetes dan pesakit memerlukan diet yang berbeza.

Menyentuh tentang makanan tambahan atau suplemen, Umi Kalsum berkata, jika badan mendapat makanan berkhasiat, suplemen tidak diperlukan.

"Seelok-eloknya ambil bahan semula jadi. Jika selesema selain mengambil vitamin C, apa kata gantikan dengan memakan limau.

"Lagipun vitamin yang berlebihan akan dibuang melalui air kencing," katanya.

Selain itu lakukan senaman dua hingga tiga kali seminggu.

"Anda tidak perlu ke gimnasium kerana kerja rumah juga adalah senaman ringan yang boleh mengeluarkan peluh dan membakar lemak," katanya.

Umi Kalsum menyarankan masyarakat mengubah gaya cara pemakanan secara beransur-ansur. Misalnya menggantikan roti biasa dengan roti gandum.

"Bagi mereka yang beragama Islam pula, amalkan berpuasa sunat Isnin dan Khamis bagi menyeimbangkan makanan yang diambil. Jika makan lebih, banyakkan senaman.

"Seelok-eloknya masak di rumah dan bawa bekal ke pejabat sebab makanan yang dimasak sendiri lebih bersih dan berkhasiat," katanya.

Ujarnya lagi, makanan tradisional tidak mengundang penyakit jika ia diambil secara seimbang.

9 <b>Makanan</b> Terbaik <b>Di Malaysia</b> - WangCyber.com

Posted: 16 May 2014 10:50 AM PDT

Pemilihan 9 makanan yang terbaik di Malaysia ini berdasarkan menu pilihan ramai rakyat Malaysia pada setiap masa tidak kira dimana jua hidangan itu dinikmati. Antara 9 makanan terbaik ialah:-

Nasi lemak

1. Ahhhh, Nasi Lemak terkenal. Bayangkan, santan berkualiti, beras wangi dengan timun, sambal, dan ikan bilis. Terdapat dalam seribu satu bentuk yang berbeza, dari cara pembungkusan nasi lemak di kedai mamak, nasi lemak goreng, nasi lemak ayam berempah, dan bermacam2 lagi. Perkara yang akan berterusan tentang hidangan ini ialah,Ia sesuatu yang boleh menyebab kan semua orang duduk dan makan bersama-sama.

Roti Canai dan Teh Tarik

2. fuhh, Roti Canai memang femes waktu pagi. Ikatan persaudaraan selalu dikukuhkan apabila kita duduk satu meja di kedai mamak beramai2 dengan Teh Tarik hangat di tangan 1 roti canai segar dari kuali pemanggang, sedikit seanyak dapat menghangatkan badan dalam kesejukan pagi. Hakikat nya roti yang dibuat daripada doh, minyak sapi, telur, tepung, dan air ini sangat menyelerakan jika dimakan panas panas. roti canai sedikit sebanyak telah pun menjadi sebahagian daripada kehidupan setiap rakyat di Malaysia, yang dihidangkan besama kari ikan,ayam dan semestinya kuah dal

Asam Laksa

3. Satu kebanggaan khususnya di Malaysia yang sekarang telah pun diletakkan dalam yang 10 makanan terbaik di seluruh dunia, asam laksa adalah satu sup wangi berperisa kuah asam, dengan serpih ikan mackarel, pudina, nanas, salad, dan mi.Ia dinikmati di seluruh Malaysia, terdapat pelbagai perbezaan yang menggunakan kombinasi bahan-bahan berbeza,sekaligus membuat masakan Malaysia unik.

Nasi Ayam

4. Terdapat pelbagai jenis nasi ayam di luar sana, dari varian Hainan dengan ayam kukus lancar, nasi ayam Melayu dengan herba wangi itu, ayam panggang, ayam madu, dan lain lain lagi. Walaupun nasi ayam Ipoh telah diumumkan sebagai nasi ayam yang terbaik di Malaysia, namun masih lagi terdapat banyak tempat tempat besar yang menyediakan nasi ayam yang boleh didapati di setiap Bandar.

Rojak

5. rojak adalah salad buah-buahan / sayur dengan pes gelap udang .Ia juga telah menjadi salah satu makanan yang terkenal di malaysia.rojak boleh dibeli dari penjaja tepi jalan di mana-mana sahaja, dan seperti banyak makanan Malaysia yang lain, ia boleh didapati dalam jenis yang berbeza, jadi ada banyak pilihan untuk semua orang.

Sate

6. Ah, Sate. daging diperap, dibakar, dihidangkan dengan cili manis atau kuah kacang, atau dengan nasi impit, beras yang telah dibalut dalam daun pandan dan dimasak di dalamnya. tiada peraturan sebenar untuk apa yang anda ingin makan bersama sate anda.sate yang paling sering dilihat adalah sate ayam dan daging, namun sesetengah gerai dan restoran menawarkan daging rusa,kuda, dan mana-mana daging lain yang anda boleh bayangkan pada sebatang kayu ..xD

Lontong

7. Fikirkan lontong seperti vanila, kerana ia tidak benar-benar menyelerakan, tetapi apabila dibawa bersama-sama dengan perisa lain, kombinasi yang terhasil adalah luar biasa. Lontong ,adalah beras, digulung dalam daun pisang dan dikukus sebelum dipotong ke menjadi bentuk empat segi, dan kemudian dimakan dengan pelbagai sos dan masakan yang berbeza. Digunakan dalam Soto, lactucarium lactucarium, dan dengan Satay.

Nasi Dagang

8. 'Beras Perdagangan' secara literal, nasi dagang ialah beras yang dikukus didalam santan dan dimakan dengan kari ikan dan sayur-sayuran pilihan, telur rebus, dan pelbagai hidangan daging yang berbeza.Ia berasal dari pantai Timur Malaysia,nasi dagang adalah makanan yang benar-benar disukai dan boleh dinikmati seluruh rakyat malaysia.

Char Koay Teow

9. char koay teow adalah koay teow yang digoreng bersama kicap, cili, udang, belacan, beansprouts, daun kucai,telur dan kerang, Char Koay Teow adalah popular di seluruh Malaysia.

Makanan di Malaysia sungguh banyak pilihan untuk di nikmati kerana setiap negeri terdapat menu menu yang tersendiri. Sehinggakan Malaysia di namakan syurga makanan dunia. Lebih maklumat lanjut tentang makanan terbaek boleh kunjungi Web ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...