Perluas pasaran produk makanan tempatan - The Borneo Post Online - Blog Makanan di Malaysia

Perluas pasaran produk <b>makanan</b> tempatan - The Borneo Post Online - Blog Makanan di Malaysia


Perluas pasaran produk <b>makanan</b> tempatan - The Borneo Post Online

Posted: 11 May 2014 02:54 PM PDT

Oleh Abang Ismail Abang Su'ud //

Ia berpotensi dipasar di negara luar dengan contohi pendekatan negara-negara maju, kata Talib

BINTULU: Produk makanan tempatan berpotensi dipasarkan di negara luar dengan mencontohi pendekatan perniagaan yang dilaksanakan oleh negara-negara maju yang berjaya memasarkan produk makanan mereka di negara ini.

Menteri Muda Pelancongan Datuk Talib Zulpilip berkata, makanan tempatan sekiranya dapat dipasarkan dengan baik di luar negara boleh menjadi sumber pendapatan lumayan kepada usahawan tempatan.

Beliau memberi contoh pembukaan rangkaian restoran Jepun yang menghidangkan makanan seperti 'Sushi' begitu laris serta mendapat sambutan penduduk setempat.

"Jadi, kenapa tidak kita membuat makanan tempatan mengikut sistem yang sama dengan menyajikan makanan segar, bersih dan sebagainya sudah pasti juga boleh berjaya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Jualan Amal Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota-Anggota Kerajaan (MAKSAK) Wanita Bahagian Bintulu bertemakan `Wanita Pencetus Ekonomi Keluarga' di Dataran Esplaned semalam.

Talib yang juga pengerusi Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) berkata, banyak yang dapat  dilakukan untuk membawa produk makanan ke pasaran tempatan dan luar negara.

Katanya wanita yang terlibat aktif dalam perniagaan makanan mungkin boleh memainkan peranan mempopularkan produk makanan tempatan bukan sahaja di negara ini bahkan negara luar.

Pelbagai aktiviti sempena program itu seperti gerai-gerai jualan, pertandingan menghias hidangan, gubahan hantaran (sirih junjung), masakan, menganyam ketupat, karaoke, mewarna untuk murid sekolah dan mengupas pinang.

Dalam pertandingan menganyam ketupat menyaksikan Rukaiah Daud muncul johan, diikuti johan pertandingan mengupas pinang disandang Rohani Kawi yang berjaya mengupas 12 biji pinang.

Manakala johan, tempat kedua dan ketiga pertandingan karaoke terbuka masing-masingnya disandang oleh Awang Ibrahim Awang Musthafa, S. Affendi dan Missiah Mumin.

Johan pertandingan gubahan hantaran (sirih junjung) pula milik Ramlah Saidi dengan gubahannya `Junjungan Kasih Abadi', naib johan Dahlan Sepawi (Jalinan Kasih) dan ketiga Hasnah Sepawi (Puncak Kasih) serta keempat Hapsah Yaman (Teduhan Kasih).

Pertandingan masakan menyaksikan Hafnif Hanif Bujang muncul johan dengan masakan 'Ayam Merah Berempah', naib johan Ramlah Saidi(Ayam Masak Lemak Cili Api Nogori) dan ketiga Siti Aisah Hussin (Rendang Ayam Berdansa).

Johan pertandingan mewarna sekolah rendah tahap satu ialah Tiong He Xin, kedua Ling You Chen dan ketiga Kevin Tang yang semuanya daripada SJK Chung Hua Bintulu.

Johan pertandingan mewarna untuk prasekolah ialah Oscar Yek, kedua Emelli dan ketiga Emilyhu Wei Qing yang mana ketiga-tiganya daripada Tadika Pimpin.

Turut hadir Pengerusi MAKSAK Bahagian Bintulu Dewi Ratna Abdul Ghani, Temenggung Abang Suhaili Abang Mohamed, Jurutera Jabatan Kerja Raya (JKR) Bahagian Bintulu Wisil Licok dan ketua-ketua masyarakat.

Print Friendly

9 <b>Makanan</b> Terbaik <b>Di Malaysia</b> - WangCyber.com

Posted: 16 May 2014 10:50 AM PDT

Pemilihan 9 makanan yang terbaik di Malaysia ini berdasarkan menu pilihan ramai rakyat Malaysia pada setiap masa tidak kira dimana jua hidangan itu dinikmati. Antara 9 makanan terbaik ialah:-

Nasi lemak

1. Ahhhh, Nasi Lemak terkenal. Bayangkan, santan berkualiti, beras wangi dengan timun, sambal, dan ikan bilis. Terdapat dalam seribu satu bentuk yang berbeza, dari cara pembungkusan nasi lemak di kedai mamak, nasi lemak goreng, nasi lemak ayam berempah, dan bermacam2 lagi. Perkara yang akan berterusan tentang hidangan ini ialah,Ia sesuatu yang boleh menyebab kan semua orang duduk dan makan bersama-sama.

Roti Canai dan Teh Tarik

2. fuhh, Roti Canai memang femes waktu pagi. Ikatan persaudaraan selalu dikukuhkan apabila kita duduk satu meja di kedai mamak beramai2 dengan Teh Tarik hangat di tangan 1 roti canai segar dari kuali pemanggang, sedikit seanyak dapat menghangatkan badan dalam kesejukan pagi. Hakikat nya roti yang dibuat daripada doh, minyak sapi, telur, tepung, dan air ini sangat menyelerakan jika dimakan panas panas. roti canai sedikit sebanyak telah pun menjadi sebahagian daripada kehidupan setiap rakyat di Malaysia, yang dihidangkan besama kari ikan,ayam dan semestinya kuah dal

Asam Laksa

3. Satu kebanggaan khususnya di Malaysia yang sekarang telah pun diletakkan dalam yang 10 makanan terbaik di seluruh dunia, asam laksa adalah satu sup wangi berperisa kuah asam, dengan serpih ikan mackarel, pudina, nanas, salad, dan mi.Ia dinikmati di seluruh Malaysia, terdapat pelbagai perbezaan yang menggunakan kombinasi bahan-bahan berbeza,sekaligus membuat masakan Malaysia unik.

Nasi Ayam

4. Terdapat pelbagai jenis nasi ayam di luar sana, dari varian Hainan dengan ayam kukus lancar, nasi ayam Melayu dengan herba wangi itu, ayam panggang, ayam madu, dan lain lain lagi. Walaupun nasi ayam Ipoh telah diumumkan sebagai nasi ayam yang terbaik di Malaysia, namun masih lagi terdapat banyak tempat tempat besar yang menyediakan nasi ayam yang boleh didapati di setiap Bandar.

Rojak

5. rojak adalah salad buah-buahan / sayur dengan pes gelap udang .Ia juga telah menjadi salah satu makanan yang terkenal di malaysia.rojak boleh dibeli dari penjaja tepi jalan di mana-mana sahaja, dan seperti banyak makanan Malaysia yang lain, ia boleh didapati dalam jenis yang berbeza, jadi ada banyak pilihan untuk semua orang.

Sate

6. Ah, Sate. daging diperap, dibakar, dihidangkan dengan cili manis atau kuah kacang, atau dengan nasi impit, beras yang telah dibalut dalam daun pandan dan dimasak di dalamnya. tiada peraturan sebenar untuk apa yang anda ingin makan bersama sate anda.sate yang paling sering dilihat adalah sate ayam dan daging, namun sesetengah gerai dan restoran menawarkan daging rusa,kuda, dan mana-mana daging lain yang anda boleh bayangkan pada sebatang kayu ..xD

Lontong

7. Fikirkan lontong seperti vanila, kerana ia tidak benar-benar menyelerakan, tetapi apabila dibawa bersama-sama dengan perisa lain, kombinasi yang terhasil adalah luar biasa. Lontong ,adalah beras, digulung dalam daun pisang dan dikukus sebelum dipotong ke menjadi bentuk empat segi, dan kemudian dimakan dengan pelbagai sos dan masakan yang berbeza. Digunakan dalam Soto, lactucarium lactucarium, dan dengan Satay.

Nasi Dagang

8. 'Beras Perdagangan' secara literal, nasi dagang ialah beras yang dikukus didalam santan dan dimakan dengan kari ikan dan sayur-sayuran pilihan, telur rebus, dan pelbagai hidangan daging yang berbeza.Ia berasal dari pantai Timur Malaysia,nasi dagang adalah makanan yang benar-benar disukai dan boleh dinikmati seluruh rakyat malaysia.

Char Koay Teow

9. char koay teow adalah koay teow yang digoreng bersama kicap, cili, udang, belacan, beansprouts, daun kucai,telur dan kerang, Char Koay Teow adalah popular di seluruh Malaysia.

Makanan di Malaysia sungguh banyak pilihan untuk di nikmati kerana setiap negeri terdapat menu menu yang tersendiri. Sehinggakan Malaysia di namakan syurga makanan dunia. Lebih maklumat lanjut tentang makanan terbaek boleh kunjungi Web ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...