Restoran makanan laut di Batu Lintang musnah dalam kebakaran ... - Blog Makanan di Malaysia

Restoran <b>makanan</b> laut <b>di</b> Batu Lintang musnah dalam kebakaran <b>...</b> - Blog Makanan di Malaysia


Restoran <b>makanan</b> laut <b>di</b> Batu Lintang musnah dalam kebakaran <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2014 08:30 AM PST

KUCHING: Sebuah restoran makanan laut di Jalan Batu Lintang di sini musnah dalam kebakaran, petang semalam.

Difahamkan, api yang bermula dari bahagian dapur restoran tersebut merebak dengan pantas memusnahkan hampir keseluruhan struktur bangunan tersebut dalam insiden yang berlaku sekitar jam 5. 50 petang.

Jurucakap bomba berkata, seramai 15 anggota dari Balai Bomba Batu Lintang dan Padungan bergegas ke tempat kejadian diketuai oleh Pegawai Bomba Awang Saiful dan Mohd Azlee.

"Jentera sampai di tempat kejadian pada jam 5. 54 petang, di mana api berjaya dikawal pada jam 6. 02 petang dan padam sepenuhnya pada jam 6. 14 petang," kata jurucakap bomba berkenaan.

Menurutnya, tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

"Punca dan anggaran kerugian masih dalam siasatan," katanya.

Print Friendly
We encourage commenting on our stories to give readers a chance to express their opinions; please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. While the comments here reflect the views of the readers, they are not necessarily that of Borneo Post Online. Borneo Post Online reserves the right not to publish or to remove comments that are offensive or volatile. Please read the Commenting Rules.

folio <b>makanan</b> tradisional <b>di malaysia</b> - qihdzdpd - Blog <b>Makanan di</b> <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2014 07:37 PM PDT

Makanan Tradisonal Melayu

                            RENDANG

Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atauketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

                          KETUPAT

Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya.Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.

                     LONTONG

Lontong ialah makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus selepas dibungkus dengan daun pisang.Lontong biasanya dihidangkan dengan sate, rojak atau gulai kambing. Walaupun makanan ini mirip dengan ketupat, lontong lebih sering ditemukan di banyak kedai makan di Indonesia dan Malaysia kerana cara pembuatannya adalah lebih mudah daripada cara membuat ketupat. Sebaliknya, ketupat lebih kerap ditemukan pada Hari Raya Aidilfitri.Lontong berwarna hijau di luarnya, sedangkan berwarna putih di dalam. Lontong banyak ditemukan di pelbagai daerah di Indonesia dan Malaysia sebagai pengganti nasi putih. Walaupun kedua-dua ini diperbuat daripada beras, lontong memiliki bau harum yang istimewa.

                           NASI LEMAK

Nasi lemak merupakan masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Ia patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan sepanjang hari. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu di hotel-hotel.Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam, rendang, sambal dan ayam goreng

Makanan Tradisional India

                     Tosai

 Tosai ini mempunyai banyak nama lain. Tosai juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat Malaysia terutamanya kaum india.Tosai boleh didapati di mana-mana gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india.  Makanan tradisional ini berasal dari India.Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan malam.Tosai amat kaya dengan karbohidrat dan protein.  Tosai dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan. Contohnya,sambar,sambal dari buah-buahan,acar india,kari ayam atau daging kambing dan lain-lain. Di dalam tosai,ia diisi dengan kentang dan bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.

                    MURUKKU

Murukku juga mempunyai nama-nama lain. Nama lain murukku ialah chakli dan chakri.Makanan tradisional ini juga berasal dari negara India.Bahan utama murukku ialah urad dan tepung beras.Murukku boleh didapati di mana-mana sahaja dan dihidangkan sebagai makanan ringan.Murukku amat lazat dan senang untuk disediakan. Murukku dapat dibuat dengan pelbagai perasa seperti  cili,asafoetida,ajawain dan cumin.Semua orang daripada pelbagai kaum menikmati makanan ini tidak kira umur.Rakyat United Kingdom merujuk murukku sebagai chakri di negara tersebut.

                           IDLI


Idli juga berasal dari India.Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya, sanna,rave atau sambar idli.Ia dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan.Makanan ini sering dihidang dengan sambal dari buah-buahan,sambar dan lain-lain.Bahan utamanya ialah vigna mungo dan nasi.

                          KARI



Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

Makanan Tradisional Cina

                    NASI AYAM


Nasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian karena asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa makanan di Asia Tenggara.

                  YONG TAU FU


Di Malaysia, kawasan Ampang di Kuala Lumpur khususnya terkenal dengan hidangan ini. Pokoknya, hidangan ini dimulakan pada awal 1960-an oleh sebuah restoran bernama "Chew Kuan" di mana tauhu dibubuh pes daging ikan atau khinzir, dan dengan itu hidangan ini bernama "Yong Tau Foo," yang bermaksud "tauhu yang dibubuh." Sejak itu beraneka sayur-sayuran dan masakan goreng juga turut dibubuhi sedemikian, jadi nama Yong Tau Foo pun digunakan untuk memaksudkan mana-mana makanan yang disajikan sedemikian.

                    CHAR KUEW TEOW

Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi, semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien

Blog <b>Makanan di Malaysia</b>: Mini Pau beri makanan percuma kepada <b>...</b>

Posted: 10 Apr 2014 01:51 AM PDT

Assalamualaikum!

100% rakyat Malaysia suka makan! Itu fakta yang semua orang pun dah tahu hehe. Negara Malaysia memang cukup terkenal dengan kepelbagaian makanan dan sajian pemanis mulut yang enak! Maka, tak hairanlah kalau pelancong luar yang melancong ke sini, perkara pertama yang mereka akan buat ialah cari makan! hehe.

Antara makanan tempatan yang terkenal di kalangan pelancong luar ialah seperti nasi lemak, roti canai, sate dan bermacam lagi. Tapi, tahukah anda kebanyakan makanan tempatan kita ni boleh menyumbang kepada kegemukan?? Nak tahu makanan apa yang boleh menggemukkan anda?

Jom kita terjah!

1. Roti Canai

Sememangnya, roti canai memang makanan kegemaran rakyat Malaysia! Tambah kalau roti tu lembut atau garing kan lagi syok kita menambah 2-3 keping (^_^). So, apa kata pakar?

Sekeping 300kcal tanpa kuah. Kalau 2 keping dah 600kcal. Ia mudah, cepat, murah tapi sememang bukan pilihan yang sihat.

2. Nasi Lemak

Fuh! Nasi lemak kalau diletak sambal sotong atau sambal ayam, memang sodap sehingga menjilat jari! Sekali pandang memang nampak lengkap dan sihat kan? Tapi, ada yang tersirat di sebalik menu lengkap ini. Pakar kata apa?

Nasi lemak adalah makanan kegemaran raykat Malaysia tapi disebabkan santan yang berlemak tinggi, nilah kalori nasi lemak sebungkus dalam 350-400kcal. Kalau dengan lauk-lauk seperti di atas mungkin dalam 600kcal.

3. Makanan segera (Fast food)

Yang ni, ramai dah tahu ianya kurang berkhasiat dan tak digalakkan makan selalu. Tahu tak faktor obesiti di kalangan kanak-kanak di Amerika disebabkan oleh fast food ni lah!

Fast food memang sedap dan tidak salah makan sekali-sekali tetapi ia berkalori tinggi dan kurang seimbang. Contoh hidangan "Super Size" boleh cecah 900kcal.


4. Local Fast Food a.k.a Mamak


Haaaa! rakyat Malaysia cukup suka lepak kedai Mamak! hehe. Pagi, petang, malam pasti penuh kedai tu. Menurut pakar, masakan mamak pun kandungan kalori yang tinggi.

Bagi saya, Mamak adalah fast food ala-ala Malaysia dan walaupun ada pilihan yang lebih sihat, nasi goreng, mee goreng, maggi goreng (semua dalam 500-600kcal) bukan sahaja berkalori tinggi tapi kuantitinya pasti lebih segenggam.


5. Donat
Style donat zaman dulu yang ditabur gula, sekarang dah modified ada krim dan sebagainya menjadikan ia antara makanan paling digemari rakyat Malaysia.

Tren makan donut ini semakin menjadi di Malaysia. Memang lazat dan cepat nak makan. 1x donut biasa = 200kcal. Kalau promosi "beli 5, percuma 1″ dah 1200kcal.



6.  Pisang Goreng

Cukup senang dan mudah didapati. Kalau kita on-the-go, pisang goreng ni pun sesuai dimakan dimana-mana saja. Tambah kalau ada kerak-kerak dia tu kan? Perghh!

Pisang goreng adalah tren bagi mereka yang bekerja. Kalau ada yang keluar untuk temujanji, pasti akan pulang dengan pisang goreng. 1x pisang goreng = 90kcal atau lebih (bergantung kepada saiz).




7. Minuman Bergula

Jelas sekali, orang-orang kita suka masak menggunakan minyak dan suka makan makanan yang berlemak dan tinggi kandungan gula. Kalau takda gula, tak sedap la pulak kan? hehe

Masalah minuman bergula? Well gula! 1g gula = 4kcal dan ia kandungan utama kebanyakkan minuman-minuman di Malaysia. 1tin minuman bergula berkarbonat = 150kcal.

8. Teh Tarik

Amboii! Kevin Zahri pun minum teh tarik ye! hehe. Minuman kegemaran rakyat Malaysia ni! Kalau mamak tu tarik dalam kole, lagi kaw rasa! Berbuih-buih gitu hehe.

1x Teh Tarik mengandungi dalam 90kcal. Tak lah banyak sangat. Tapi masalah teh tarik adalah kuantiti pengambilan seharian. Kalau 2-3 cawan setiap hari bersamaan dengan 80,000kcal setahun.



9.  Kuih Muih


Terdapat banyak pilihan kuih-muih yang sedap-sedap tak kira tradisional atau moden. Dan, sememangnya rakyat Malaysia tak boleh lari dari kuih-muih. Mesti nak makan kan?

Seperti kuih-muih negara lain jugak, kuih Melayu penuh dengan gula-gula. Sebagai panduan mudah, anggap sebiji kuih 120kcal.

10. Nasi

Nasi adalah makanan ruji bagi 75% penduduk Asia. Kalau jenis yang berdiet nak kuruskan badan, nasi adalah makanan paling 'pantang' dimakan! Nak kurus? try jangan makan nasi 6 bulan berturut-turut. 

Sebenarnya bukan salah nasi itu sendiri (ia tetap sumber tenaga yang baik) tetapi salah kuantiti pengambilan. Saya sendiri makan nasi putih hari-hari tapi cuma segenggam tangan sekali makan. Jangan lebih. 1 genggam sederhana = 150kcal.



Bonus : Gaya Hidup


Sebab tu, penyakit no. 1 di Malaysia sekarang adalah penyakit jantung. Kebanyakannya disebabkan oleh saluran yang tersumbat oleh kolesterol yang terkumpul dalam badan kita. Makanan di atas bukan tak boleh dimakan langsung, tapi pengambilannya mestilah seiring dengan gaya hidup yang sihat. Dah, kalau asyik mentekadarah je senaman tak buat, jogging tak buat exercise tak buat, acaner tak gemuk? ye dak?

Selain makanan (kalori masuk), gaya hidup yang semakin sedentary (kurang aktif) juga merupakan punca kenaikkan berat badan.


Fuh! kebanyakan makanan di atas memang makanan kegemaran kita semua kan? Bayangkan betapa banyaknya kalori yang kita ambil setiap hari kalau makan macam ni? Pagi, petang dan malam kita makan semua yang di atas ni. Agak2 sebulan berapa kalori kita dah sumbat dalam badan kita? 


#pray4MH370

sumber : SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...