Blog Makanan di Malaysia: Pesta Makanan Tradisional Lenggong ... - Blog Makanan di Malaysia

Blog Makanan <b>di Malaysia</b>: Pesta <b>Makanan Tradisional</b> Lenggong <b>...</b> - Blog Makanan di Malaysia


Blog Makanan <b>di Malaysia</b>: Pesta <b>Makanan Tradisional</b> Lenggong <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2014 07:17 PM PST

Posted On Sunday, 12 Jan 2014 By . Under Berita, cerita    

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

pesta makanan tradisi lenggong

Semalam adalah berakhirnya Pesta Makanan Tradisional di Dataran Lenggong. Ia sebenarnya bermula pada 10 Januari lepas.

Pesta ini telah dirasmikan oleh YB Dato' Seri Mohamed Nazri bin Tan Sri Abdul Aziz, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, dan anak jati Lenggong.

Turut hadir bersama adalah Ahli Parlimen Lenggong, Dato' Seri Shamsul Anuar bin Nasarah, Adun Kenering Toh Shahbandar Ulu YB Mohamad Termizi bin Idris, Menteri Besar Perak YAB Dato' Seri Diraja Dr. Zambri Bin Abdul Kadir dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Nolee Ashilin Mohamed Radzi.

IMG_20140111_114613

Aktiviti yang berlangsung semalam sangat meriah dengan aktiviti bergotong-royong dari seluruh kampung sekitar Lenggong, memasak masakan kampung yang semestinya menguja saya dan rakan blogger lain, seperti Hasrul Hassan, Yanty.my, Catatan Sue Izza, Fuh.my dan mdjefri (blog beliau aku dah tak jumpa, mungkin penutupan akaun multiply)

IMG_20140111_131651

Tengok Tuan Hasrul Hassan, kurus tak? hahaha

Selain itu, anda boleh melihat kereta Perodua Alza Facelift secara dekat. Memang empuk bila duduk di kerusi depan, terasa tinggi pula berbanding kereta Honda Accord 1984 saya. hehehe

DSC_0009_1

Selain itu, sesuatu yang mengejutkan saya adalah kedatangan penjelajah sekeluarga dari United Kingdom ke sini menggunakan 'Motorhome' atau karavan!

IMG_20140111_105924

IMG_20140111_110054

IMG_20140111_110237

IMG_20140111_110410

IMG_20140111_110527

IMG_20140111_110610

IMG_20140111_111020

Semestinya keluarga Jamalulail Ismail mendapat pengalaman manis dan pahit sepanjang perjalanan panjang ini. Perjalanan beliau sekeluarga boleh dibaca di Facebook By Road To Malaysia atau layari www.byroadtomalaysia.com.

Di sana juga ada aktiviti cabutan bertuah, tapi saya pun dah penat sangat, terus balik rumah.

Di bawah adalah gambaran keadaan di sana.

This slideshow requires JavaScript.

Insya-Allah tahun depan ada lagi… kalau boleh nak lebih ramai rakan media, termasuk blogger turun sama di sini. Tak turun Gerik, Lenggong pun boleh…

Sekian, Wassalam.

Nota: Oh ye, gambar di atas adalah HAK MILIK DIRI SAYA SENDIRI, TIDAK DIBENARKAN COPY-PASTE ATAU MENGUBAH GAMBAR TANPA KEBENARAN SAYA. Jika berlaku demikian, saya akan membuat laporan kepada pihak berkuasa. Harap Maklum.

whateVer: Side dish or pencicah orang <b>Malaysia</b>

Posted: 27 Jan 2014 07:24 PM PST

Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.


Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Ia juga nama satu kawasan pentadbiran di Pahang, iaitu Mukim Budu. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.


Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. [1]William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812.[2]
Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. [3] Walau bagaimanapun, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.[4], [5]
Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.


Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi.
Kebiasaannya, udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka, udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita akan teringatkan cencaluk.
Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula, kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu, hujan turun sepanjang hari, maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama.
Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat, bukan sahaja di tempat asalnya, malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Sir R. O. Winstedt telah menulis mengenai "Cencaluk" di Malaysia dalam bukunya "The Circumstances of Malay Life - 1909". [1]


Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik.[1] Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


Thousand Island adalah dressing salad yang dibuat dari mayonnaise, saus tomat, telur ayam, dan berbagai sayuran yang dicincang kecil-kecil, biasanya acar timun, bawang, paprika, dan zaitun. Dressing ini selain digunakan dalam salad juga dioleskan pada roti sandwich.
Resepi Thousand Island telah dicetak sejak 1912, namun asal usulnya tidak diketahui secara pasti.


Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]
Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.
Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya. Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.[2]
Pekasam disebut dalam peribahasa Melayu,
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Pekasam daging pula bukan mudah untuk dicari dan tidak ramai yang pandai memakannya. Namun setiap kali musim raya haji kebiasaan ibu saudaraku yang berada di bagan datoh, perak pastinya akan menghidangkan juadah ini. Yang pasti makan bersama nasi panas-panas sangat enak walau tiada lauk lain.


Di Melaka ada cincaluk, di Sarawak ada encaluk, di Kelantan ada budu, di Sarawak ada rusip, di Pahang ada pekasam, di Sarawak ada kasam, di Perak ada tempoyak, di Sarawak ada empuyak..
1st time aku kenal dan makan rusip semasa berada di Sarawak. Member ku yang mencadangkan makanan ni. So far, bagi aku rasanya seakan budu cuma ikannya nampak lebih besar


Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
Ada sesetengah orang aku lihat tidak boleh pisah pabila makan pasti ada kicap. Nmpak yummy x gambar tu. Buah jambu susu yang masam masam manis sangat sedap di cicah dengan sambal kicap serta belacan. Buah ni sudah jarang dijual. Namun pokoknya masih utuh dan sedia berbuah mengikut musim rambutan di kampungku. Sekarang la music mnya... nyum nyum


Oleh kerana demam korea aku masih belum kebah, aku juga terpengaruh untuk makan kimchi pula. Tekak ku ni alhamdulillah masih boleh menerima makanan sebegini. Yang ni halal oke. Kat korea pon ada orang islam.
Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemerapan yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untuk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Percaya tak ini semua ada didalam fridge rumah aku. Alhamdulillah tuhan masih memberiku nikmat dan pancaindera merasa masih ada. Side dish ni sangat sedap serta menambahkan selera makan. Cuma lebih berhati-hati. Jangan sehingga memudaratkan kerana kebanyakan tinggi dengan kandungan garam.

Sharing is caring
* footnote;
Bila kita berdepan dengan kemungkaran, biarlah kita menjadi ikan di laut. Walaupun airnya masin, tetapi tubuhnya tetap tawar.

posted from Bloggeroid

Pesta <b>Makanan Tradisional</b> Lenggong 2014 | Warisan Masakan <b>...</b>

Posted: 27 Jan 2014 05:07 PM PST

Hola semua,

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong | Hari kedua dalam Program Pelancongan Keretapi Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014, kami Sahabat Media berpeluang pergi ke Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 sempena Pelancaran Buku Alam Dan Budaya Warisan Masakan Lenggong.

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Pelancaran Buku Alam Dan Budaya Warisan Masakan Lenggong

Majlis ini diadakan di Dataran Lenggong, Perak selama 2 hari bermula 10 Januari 2014 hingga 11 Januari 2014. Menteri Pelancongan & Kebudayaan, Dato' Sri Mohamed Nazri Bin Tan Sri Abd Aziz telah dijemput untuk merasmikan pesta ini.

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Dato' Sri Mohamed Nazri Bin Tan Sri Abd Aziz menjamah hidangan tradisional Lenggong

Kalau dah namanya pesta makanan, mesti la banyak makanan kan tapi yang menariknya kebanyakan makanan yang dihidangkan adalah makanan tradisional di Lenggong tau. Memang susah nak cari kat tempat lain. Tengok la makanan yang terhidang di meja kami dan meja VVIP, siap buah-buahan tempatan lagi. hehe...

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Antara lauk pauk yang disediakan untuk sahabat media

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
tak sabar nak makan...hehe

Selain makanan yang disediakan di meja, terdapat juga gerai-gerai khas yang disediakan untuk pengunjung mengenali lebih dekat makanan tradisional di sini. Ni antara makanan yang tak pernah aku rasa atau jumpa kat tempat lain, jom tengok :
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Sambal picit ikan kembong
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Gerai lambuk udang hidup
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Gerai gulai kemahang
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Gerai kerabu umbut bayas
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Gerai Kebebe
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Gerai nasi dalam buluh
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Ni bukan lemang tau, ni nasi dalam buluh

Sebenarnya banyak lagi gerak yang ada di situ tapi oleh kerana keadaan cuaca yang tidak mengizinkan dan masa yang agak lewat, byk gerai sudah habis makanan. Selain gerai makanan, ada juga gerai pameran, jualan kereta pun ada, pertandingan memasak makanan tradisional, kukur kelapa, pertandingan nasyid, pertandingan makan buah durian, pertandingan tumbuk sambal belacan, demo masakan dan banyak lagi...

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Pertandingan parut kelapa secara tradisional

Amacam?? meriahkan... Sebanyak 19 buah kampung tau yang terlibat dalam pesta ni.. mesti la havoc kan. Terima kasih kepada semua yang memberi kerjasama dalam menjayakan pesta ni. Selain perut kenyang, banyak juga info-info baru tentang makanan. Kalau tahun depan diadakan lagi pesta sebegini, moh kita terjah ramai-ramai... Adios


Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Bergambar bersama kakak2 yang menyediakan makanan untuk kami.. terima kasih

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 | Warisan Masakan Lenggong
Ole-ole untuk kami bawak balik... durian kau...hihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...